Man (20) uit Rilland gepakt met 56 kilo illegaal vuurwerk

BERGEN OP ZOOM – Een 20-jarige inwoner van Rilland is vrijdagavond 23 november aan de Koning Willem III Straat te Bergen op Zoom aangehouden. Hij bleek 56 kilo vuurwerk in zijn personenauto te vervoeren.

Flash Bangers

Agenten zagen de Zeeuw rond 22:00 uur met hoge snelheid wegrijden en kregen de indruk dat dit kwam door hun aanwezigheid. Dat bleek ook het geval te zijn. In de kofferbak van zijn auto lagen vier dozen met professioneel en dus illegaal vuurwerk. De duizend Flash Bangers zijn in beslag genomen en worden afgevoerd naar de Dienst der Domeinen in Ulicoten, waar het vuurwerk zal worden vernietigd. De politie maakt proces-verbaal op.

Explosiekracht
Illegaal vuurwerk heeft meestal een veel zwaardere lading dan is toegestaan en ook ontbreekt vaak de gebruiksaanwijzing. De explosiekracht is zo groot dat dit gemakkelijk beschadigingen aan gehoor of longen kan veroorzaken. Ook is niet altijd duidelijk hoe of waar u het moet aansteken.

Soms zitten er twee lonten aan en welke moet u dan gebruiken? Wist u trouwens dat een lont van professioneel vuurwerk veel sneller brandt dan de normale lonten? En de zogenaamde strijkers hebben al helemaal geen lont. De grote verrassing is dus wanneer die strijker precies knalt. Ondeskundig gebruik leidt tot ernstige ongevallen.

Hoge prioriteit
De politie spoort delicten met vuurwerk met hoge prioriteit op. Daarom is een speciale Task Force ingesteld die vuurwerkbommenmakers opspoort (via open bronnen), hen het podium ontneemt en waarschuwt voor de hogere strafeis van het Openbaar Ministerie.

Kijk voor meer informatie op www.taskforceovb.nl

Hoge straffen
Het Openbaar Ministerie eist sinds eind 2011 hogere straffen voor iedereen die stunt met zwaar professioneel (illegaal) vuurwerk of zelf vuurwerkbommen maakt. Overtreders komen er niet meer vanaf met een lichte straf, maar kunnen zelfs een gevangenisstraf en dus een strafblad krijgen.

De Task Force is een samenwerking tussen Consument en Veiligheid, het Openbaar Ministerie en de politie. Jongeren die zorgen voor vuurwerkoverlast of daarmee schade veroorzaken komen doorgaans bij bureau Halt terecht. Om verdere straf te voorkomen moeten zij afgesproken werkzaamheden doen en de eventuele schade herstellen of vergoeden.

Ook de opslag van dit verboden vuurwerk levert enorme veiligheidsrisico’s op. Daarom worden illegale handel, illegaal vervoer én illegale opslag van verboden vuurwerk hard aangepakt door politie en justitie.

Illegale handel melden
Het Regionaal Milieuteam van de politie doet recherche-onderzoek naar illegaal vuurwerk en de mensen die daarin handelen. Daarbij hebben we uw hulp hard nodig. Als u weet waar illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt doorverkocht, kunt u dit doorgeven via de anonieme tiplijn 0800-7000. Heeft u overlast van vuurwerk, bel dan met de lokale politie via nummer 0900 – 8844.

Legaal
Legaal vuurwerk met een maximum van 10 kilo mag door iedereen vanaf 16 jaar op vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december worden gekocht bij de erkende vuurwerkhandelaren. Goedgekeurd vuurwerk is altijd voorzien van:

  • een lont,
  • een Nederlandse gebruiksaanwijzing,
  • het opschrift ‘Bestemd voor particulier gebruik’,
  • een CE keurmerk en
  • een aanduiding van de netto explosieve massa (NEM).

Het afsteken van vuurwerk is toegestaan op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. In de buurt van bijvoorbeeld een ziekenhuis, bejaardencentrum of dierenasiel is het niet toegestaan om vuurwerk af te steken.

Artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *