Foto: Eigen foto

Verscherpt toezicht op Emergis weer opgeheven door IGZ

KLOETINGE – De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ ) heeft het verscherpt toezicht opgeheven op twee locaties van Emergis te Kloetinge en Middelburg, waar methadon wordt verstrekt. De IGZ heeft vastgesteld dat er een opgaande lijn van structurele verbeteringen van de kwaliteit van de zorg is.

Verscherpt toezicht
Tijdens eerder onderzoek naar de kwaliteit en veiligheid van de methadonbehandeling bij Emergis, constateerde de inspectie risico’s op het gebied van de uitvoering van de Opiumwet, medicatieveiligheid en de inrichting van en de werkwijze in de ruimte waar methadon werd verstrekt.

Het verbeterplan dat de Raad van Bestuur hiervoor opstelde leidde aanvankelijk niet tot de gewenste structurele verbeteringen. Omdat het risico op onverantwoorde zorg groot bleef, stelde de inspectie twee locaties van Emergis begin oktober onder verscherpt toezicht.

Verbeteringen
In de afgelopen maanden heeft Emergis veel verbeterd. De methadon wordt nu op naam en per verstrekkingsmoment geleverd en de apotheker is betrokken bij het opstellen en aanpassen van werkinstructies die voor alle medewerkers aantoonbaar toegankelijk zijn. De methadon is opgeslagen in een aparte afgesloten kamer in een afgesloten kast en alle locaties beschikken over een werkwijze waarmee een medicatieoverzicht per patient kan worden geleverd.

De inspectie heeft deze verbeteringen tijdens onaangekondigde bezoeken aan de methadonposten vastgesteld en vindt het verscherpt toezicht op Emergis niet langer nodig.

Artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *