Foto: Extern

Kans op bruin kraanwater uit het Kanaal door Zuid-Beveland

REGIO – Ter hoogte van het Kanaal door Zuid-Beveland is een lekkage ontstaan aan een drinkwatertransportleiding. In verband met reparatiewerkzaamheden is er tijdelijk kans op bruin water op Zuid- en Noord-Beveland en Walcheren. Dit water is wel gewoon te consumeren.

Reparatiewerkzaamheden
De lekkage is op 26 februari ontstaan waarna de leiding is gesloten, zonder dat dit consequenties heeft voor de waterlevering. Om de nodige reparatiewerkzaamheden uit te kunnen voeren, is het noodzakelijk om op 28 februari schakelingen in het leidingnet uit te voeren. Hierdoor kan sediment dat aanwezig is in de waterleidingen opwervelen. Dit veroorzaakt bruin of gekleurd water.

Naar verwachting zouden klanten op Zuid- en Noord-Beveland en Walcheren gedurende circa twee dagen bruin of gekleurd water kunnen krijgen.

Bruin of gekleurd water
In drinkwater is een kleine hoeveelheid ijzer en mangaan aanwezig. Deze deeltjes zetten zich af in het leidingnet. Als de stroomrichting of -snelheid in het leidingnet plotseling verandert, kunnen deze deeltjes opwervelen. Hierdoor kan het water tijdelijk een bruine kleur krijgen. Bruin water is gewoon te drinken en te gebruiken voor het bereiden van voedsel. Het water voldoet aan de kwaliteitseisen die gelden voor drinkwater.

Evides Waterbedrijf adviseert bij bruin of gekleurd water textiel tijdelijk niet te wassen. Er is een kans dat er bruine vlekken in het wasgoed ontstaan. Mochten er toch roestvlekken in het wasgoed zijn gekomen, houdt het dan goed nat en was het opnieuw in helder water met een biologisch voorwasmiddel waar borax in zit.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *