Foto: Marcel Kloet

Onderzoek toedracht ongeval in Kanaal door Zuid-Beveland

VLAKE – De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het dodelijke ongeval in het Kanaal van Zuid-Beveland op maandag 12 augustus. Rechercheurs hebben al diverse getuigen gehoord, onder andere mensen die in de buurt waren van het ongeval en bemanningsleden van de tanker.

Onderzoek
Verder maakt de politie gebruik van de walradarbeelden. Ook vindt een uitgebreid sporenonderzoek plaats waarbij de tanker en het motorjacht uitvoerig zijn onderzocht. Onder andere wordt gekeken naar de vaarsnelheden van de boten, een dode hoek berekening en of kan worden vastgesteld wat het zicht van de schippers, van zowel de tanker als van het motorjacht, is geweest.

Ongeval
Tot nu toe is gebleken dat beide boten maandagmorgen van de Oosterschelde afkwamen en in zuidelijke richting over het Kanaal van Zuid-Beveland voeren. De tanker voer harder dan het motorjacht. De aanvaring vond aan de zuidzijde van de Postbrug plaats. De tanker heeft het jacht met de rechtervoorzijde geraakt en is hierbij minimaal beschadigd. Het jacht werd aan de linker achterzijde geraakt.

Na de aanvaring is het jacht vol met water gelopen en gezonken. Een bemanningslid van de tanker is tijdens een reddingspoging in het water gesprongen. Hij kon helaas de slachtoffers niet meer redden. Wel heeft hij een touw aan het gezonken jacht vastgemaakt, om te voorkomen dat de boot verder zou zinken of afdrijven.

Ervaring
De politie heeft ook de bemanning van de tanker gehoord en onderzoek gedaan naar de ervaring van de schipper van het motorjacht. De omgekomen Hulstenaar (61) blijkt een ruime ervaring als schipper op het water te hebben. Verder was hij volledig gecertificeerd met onder meer Vaarbewijs II. Het motorjacht was ingeschreven in Gent (België) en sinds vele jaren eigendom van het omgekomen echtpaar.

Proces-verbaal
De definitieve uitkomsten laten nog even op zich wachten. Van de resultaten van het politieonderzoek wordt proces-verbaal opgemaakt. De officier van justitie beslist vervolgens of sprake is van een strafbaar feit en of het openbaar ministerie tot vervolging wil overgaan.

Artikel delen:
Foto 1
Foto: Marcel Kloet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *