Foto: PR

Campagne Natuurmonumenten voor behoud Oosterschelde

REGIO – Vanaf woensdag 4 september, in de week voorafgaand aan de Oosterscheldeweek en een groot Zandhonger-congres, start Natuurmonumenten met de campagne ‘Help, de Oosterschelde verzuipt!’.

Zandtekening
Met de website www.zetjezandtekening.nl wil de organisatie de komende maanden zoveel mogelijk ‘zandtekeningen’ verzamelen om aan minister Schultz te laten zien hoeveel mensen zich zorgen maken over de toekomst van het Zeeuwse waddengebied.

Daarbij kan Natuurmonumenten rekenen op de steun van een aantal bekende Zeeuwen, waaronder de bandleden van Racoon, oud-weervrouw Marjon de Hond, voormalig profwielrenner Maarten Ducrot en de Zeeuwse weerman Jos Broeke.

Campagne
Met de campagne ‘Help, de Oosterschelde verzuipt!’ vraagt Natuurmonumenten aandacht voor één van de allergrootste, maar ook één van de onbekendste bedreigingen voor de natuur in Nederland: de zandhonger in de Oosterschelde.

“Door de aanleg van de stormvloedkering is de Oosterschelde uit balans geraakt. Het binnenstromende water is nog wel krachtig genoeg om van de zand- en slikplaten af te halen, maar heeft onvoldoende kracht om nieuw zand weer op de platen af te zetten. Zo verdwijnen zandplaten langzamerhand onder water, een proces dat zandhonger heet”, vertelt Bjørn van den Boom belangenbehartiger voor de Zuidwestelijke Delta van Natuurmonumenten.

Oplossing
Natuurmonumenten is ervan overtuigd dat een oplossing voor handen is. Als pilot start dit najaar een grootschalig en innovatief proefproject met het aanleggen van de Veiligheidsbuffer Oesterdam. Daarmee leveren Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Provincie Zeeland een eerste bijdrage aan het terugdringen van de effecten van de zandhonger in de Oosterschelde.

Artikel delen:
Foto 1
Foto: PR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *