Crowdfundingsactie voor behoud Roggenplaat groot succes - Foto: Natuurmonumenten
Foto: Natuurmonumenten

Crowdfundingsactie voor behoud Roggenplaat groot succes

REGIO – De crowdfundingsactie Red de Roggenplaat van Nationaal Park Oosterschelde en Natuurmonumenten heeft €12.435 opgeleverd. Ruim 300 donateurs laten daarmee aan minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) zien dat ze de Roggenplaat in de Oosterschelde willen behouden voor de toekomst.

Crowdfunding
Begin augustus ging de crowfdundingsactie van start op de website www.koopeenkuub.nl. Met de actie proberen de natuurorganisaties de minister ervan te overtuigen dat zandopspuiting van groot belang is om de tienduizenden steltlopers en tientallen zeehonden ook in de toekomst een plekje te geven op de Roggenplaat.

Zij zijn sterk afhankelijk van de steeds kleiner wordende Roggenplaat, die voor vogels dient als belangrijke voedselplek en voor zeehonden om er hun jongen te zogen en uit te rusten. “Om deze waardevolle zandplaat te redden is er alleen maar heel veel zand nodig, meer niet”, vertelt boswachter Wendy Janse van Natuurmonumenten.

Oosterschelde
Door de Oosterscheldekering is de stroming in het water veranderd. De kering is enorm belangrijk voor onze veiligheid, maar het water in de Oosterschelde heeft sindsdien minder kracht dan daarvoor. Het is nog wel krachtig genoeg om het zand van de zandplaten af te spoelen, maar niet meer om zand terug op de plaat te zetten. Daardoor wordt de belangrijke Roggenplaat steeds lager en kleiner.

Fonaties
Mensen konden afgelopen weken zandbakken, emmers, aanhangwagens, zandzakken en zelfs vrachtwagens vol zand doneren voor de Roggenplaat. En dát hebben ze gedaan! Al binnen 35 dagen werd het beoogde bedrag van € 10.000 behaald, ook daarna bleven de donaties binnenstromen. Boswachter Wendy: “Fantastisch dat zo veel Zeeuwen een financiële bijdrage over hebben voor deze onmisbare zandplaat! We hebben het eindbedrag met 124% behaald, dat is toch hartverwarmend?”

Roggenplaat
Minister Schultz neemt op 13 november een besluit over het ophogen van de Roggenplaat. “Nu wordt het echt spannend, want zonder de steun van de minister gaat de zandsuppletie niet door.” Naast de €12.435 van de crowdfunding zijn er ook 5.600 zandtekeningen verzameld voor de Roggenplaat. Het Zeeuwse Landschap doet een bijdrage van € 30.000 en Natuurmonumenten €300.000.

Daarnaast heeft Natuurmonumenten een Europese subsidieaanvraag gedaan voor een substantiële bijdrage. In totaal gaat de zandsuppletie €12,3 miljoen kosten. Naast de private steun draagt ook de provincie Zeeland €1.000.000 bij en de verschillende Oosterscheldegemeenten ieder €15.000. De laatste 50% moet vanuit het Rijk komen.

Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *