Foto: Gemeente Goes

Unieke landschapskunst in de Wilhelminapolder bij Goes

GOES – Het weidse landschap van de Wilhelminapolder ten noorden van Goes wordt na de zomer het decor van unieke landschapskunst. In augustus en september wordt daar het negenvoudige kunstwerk ‘Like suns setting three meters above true level’ van de Duitse kunstenaar Michael Beutler geplaatst.

Hoogteverschillen
Het beeldbepalende kunstwerk bestaat uit negen, visueel met elkaar samenhangende betonnen sculpturen, die over ruim duizend hectare landbouwgrond van de maatschap verspreid staan. Het meest westelijke beeld is hemelsbreed ongeveer zeven kilometer verwijderd van het meest oostelijke beeld. De hoogste sculptuur is tien meter en de laagste meet één meter (vanaf maaiveld); deze hoogste en laagste sculptuur staan op het respectievelijk laagste en  hoogste punt van het gebied.

Staand bij een van de negen grijswitte, bolvormige sculpturen is vanaf die plek één ander beeld waar te nemen. Vanaf de Deltaweg (N256) zijn vier of vijf sculpturen goed te zien. Ook bij het Goese Sas kan het kunstwerk ‘beleefd’ worden. Het is de bedoeling van de kunstenaar om de toeschouwer bewust te maken van het landschap en van de hoogteverschillen daarin.

Ontstaan
In 2008 zijn vier kunstenaars uitgenodigd om een ontwerp voor een duurzaam kunstwerk als ‘land art’ in te dienen. Bij het tweehonderdjarig bestaan van de Wilhelminapolder is in april 2009 bekendgemaakt welk kunstwerk door de jury is gekozen om uitgevoerd te worden. Dit gebeurde in aanwezigheid van Koningin Beatrix, die de jurykeuze en het ontwerp van Beutler vervolgens bij wijze van spreken heeft geïnaugureerd.

Het kunstwerk is het eigendom van de Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder, die samen met het Centrum voor Beeldende Kunsten Zeeland het initiatief tot deze ‘land art’ heeft genomen en voor de financiering heeft gezorgd. Van de kosten (ca € 550.000,-) wordt ongeveer de helft door particulieren opgebracht; de gemeente Goes draagt € 50.000,- bij (gemeenteraadsbesluit in 2008).

Ter inzage
Met ‘Like suns setting…’ krijgt Goes misschien wel de grootste en opvallendste permanente landschapskunst van Nederland binnen de gemeentegrenzen. De procedure voor de Omgevingsvergunning van het kunstwerk loopt tot 2 juli; het plan ligt na afspraak tot die datum ter inzage op het Stadskantoor. Met de plaatsing zal naar verwachting in september worden begonnen. Meer informatie op www.kmwp.nl en www.cbkzeeland.nl.

Foto 1: Een impressie van de hoogste sculptuur die ten westen van het Goese Sas in het landschap komt te staan.
Foto 2: Deze sculptuur komt bij de loods Waterloo, nabij Blauwewijk.
Foto 3: De negen sculpturen op een rijtje van klein naar groot. Het midden (daar waar de opkomende zon zijn spiegelbeeld raakt) van alle negen sculpturen is op een denkbeeldige hoogtelijn van drie meter boven NAP. Zo worden de hoogteverschillen in de ogenschijnlijk vlakke polder ‘verbeeld’.

Artikel delen:
Foto's 3
Foto: Gemeente Goes
Foto: Gemeente Goes
Foto: Gemeente Goes
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *