Burgernet wordt nu ook ingevoerd in Zeeland

Burgernet wordt nu ook ingevoerd in Zeeland

REGIO – De Zeeuwse gemeenten en de regiopolitie Zeeland gaan Burgernet in voeren. Dit mede dankzij subsidie van de provincie Zeeland. Hiermee is Zeeland de eerste provincie waar Burgernet in één keer wordt ingevoerd.

Uw bijdrage is hiervoor nodig! Je wordt gevraagd je voor Burgernet aan te melden om zo een actieve bijdrage te leveren aan de veiligheid in uw woon- of werkomgeving.

Wat is Burgernet?
Bij Burgernet werken inwoners, gemeenten en de politie samen om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven. De centralist van de meldkamer politie start, na een melding over een inbraak of een vermist kind, een Burgernet actie op.

Deelnemers aan Burgernet krijgen dan een melding via de telefoon of een tekstbericht per sms. Dit met de vraag uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Met informatie hierover help je direct bij de opsporing van dader(s), een voertuig of een vermist kind.

Burgernet: niet alleen voor de politie
Het Burgernetsysteem is (technisch) geschikt om ook door andere hulpverleningsdiensten gebruikt te worden. De brandweer of GGD/GHOR kan bijvoorbeeld meldingen van gevaarlijke stoffen of vervuild zwemwater doorgeven. Burgernet is tot nu toe vooral ingezet voor opsporing.

SMS-Alert en Amber-Alert
SMS-Alert, een systeem dat hetzelfde doet als Burgernet, maar dan alleen met sms, zal opgaan in Burgernet. SMS-Alert is voor veel gemeentes belangrijk om te helpen de buurt veilig te houden. Burgernet gebruikt ook spraakberichten en e-mailberichten, dus ook mensen zonder mobiele telefoon kunnen zich inschrijven.
Amber Alert en Burgernet zijn verschillende systemen. Amber Alert is een landelijk waarschuwingssysteem dat helpt vermiste kinderen op te sporen. Burgernet helpt bij de opsporing van vermiste personen (kinderen en volwassenen), maar richt zich ook op andere heterdaad incidenten.

Landelijke invoering Burgernet
De invoering van Burgernet gebeurt landelijk. Burgernet is nu ingevoerd bij 64 gemeenten verdeeld over 9 korpsen. Landelijk telt Burgernet bijna 200.000 deelnemers. Na 2011 kunnen meer gemeenten zich aansluiten. Voor Burgernet zijn bepaalde technische voorzieningen nodig in de meldkamers van de politie.

Meld je aan voor Burgernet!
Op de landelijke website kun je je direct aanmelden voor Burgernet. Je moet  16 jaar of ouder zijn en wonen of werken in Zeeland. Je dient in ieder geval een vast of mobiel nummer op te geven. Met een eigen inlogaccount en een wachtwoord heb je toegang tot Burgernet. Ook kun je zelf je gegevens beheren. Na ontvangst van een bevestiging neem je deel aan Burgernet en kan de politie je hiervoor benaderen. Op de website van Burgernet www.burgernet.nl vind je meer informatie over Burgernet. Voor vragen kun je telefonisch contact opnemen met de afdeling communicatie van je gemeente.

Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.