Crowdfunding voor behoud Zeeuwse wadden Oosterschelde - Foto: Natuurmonumenten
Foto: Natuurmonumenten

Crowdfunding voor behoud Zeeuwse wadden Oosterschelde

REGIO – In Nationaal Park Oosterschelde dreigt een ecologische ramp. De zandplaten in dit gebied, cruciaal voor het rijke leven in de Oosterschelde, verdwijnen langzaam maar zeker. Tienduizenden trekvogels en tientallen zeehonden zijn afhankelijk van de grootste zandplaat in de Oosterschelde, de Roggenplaat.

Zandplaat
En juist die belangrijke zandplaat dreigt het eerst kopje onder te gaan als gevolg van de zogenaamde ‘zandhonger’. Reden voor Nationaal Park Oosterschelde en Natuurmonumenten om de noodklok te luiden en een crowdfundingsactie te starten. Zo hopen ze minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) te overtuigen van de noodzaak om alles op alles te zetten om de waardevolle Roggenplaat te behouden.

Diversiteit
De natuurlijke rijkdom in de Oosterschelde is ontzettend groot. Boswachter Wendy Janse: “Het is niet voor niets een Nationaal Park. De aantallen, maar ook de diversiteit is enorm. Veel mensen weten niet dat er zeepaardjes, haaien en bruinvissen in de Oosterschelde leven. Door de enorme zandplaten in de Oosterschelde zit er op sommige plekken meer leven per m² dan in een tropisch regenwoud!

Dat betekent genoeg voedsel voor vogels tijdens de vogeltrek, dan tanken ze met tienduizenden tegelijk bij op de zandplaten. Op de grootste zandplaat, de Roggenplaat, zijn er bij laagwater zomaar 40.000 scholeksters, grutto’s en andere soorten op zoek naar kokkels, pieren en andere bodemdiertjes. En ook voor de zeehonden in de Oosterschelde is die zandplaat echt onmisbaar. Zij baren en zogen er hun jongen.”

Zandhonger
Juist die belangrijkste zandplaat dreigt nu het eerst kopje onder te gaan. De oorzaak noemen we zandhonger. Door de Oosterscheldekering heeft het water niet genoeg kracht meer om zand weer op de zandplaten af te zetten en kalven de zandplaten langzaam af. Met desastreuze gevolgen: Al over vijf tot tien jaar kunnen vogels niet genoeg meer eten op de Roggenplaat, omdat de plaat te kort droogvalt en over 45 jaar is er geen plek meer voor de zeehonden in de Oosterschelde.

Oplossing
Boswachter Wendy: “Gelukkig is er een relatief simpele oplossing. Met heel veel zand is de waardevolle Roggenplaat op te hogen. Met zo’n 1,6 miljoen kuub zand zijn de Roggenplaat en Oosterschelde voor de komende decennia gered. Maar voor een project van die schaal hebben we de steun nodig van Den Haag.” Minister Schultz neemt eind oktober het besluit of zij de Roggenplaat wil redden.

Hoewel de €10.000 die de partijen willen binnenhalen met hun crowdfundingsactie maar een klein deel is van de totale kosten van het project, is die wel cruciaal. Om Minister Schultz te overtuigen is het noodzakelijk dat vooral ook omwonenden, toeristen en lokale bedrijven laten zien dat zij waarde hechten aan een gezond Zeeuws waddengebied en daar ook een financiële bijdrage voor over hebben.

Crowdfunding
Gelukkig hebben al veel mensen laten zien dat de Oosterschelde hen aan het hart gaat. In de korte tijd dat de crowdfundingsactie loopt, nu drie weken, staat de teller al over de €4.000. “Op 20 oktober willen we €10.000 bij elkaar hebben. Dat zal nog flink trekken worden, maar je kunt al vanaf €5 met een emmertje zand doneren.”

“Als we met heel veel mensen laten zien dat de Oosterschelde voor ons belangrijk is, kan de minister geen nee zeggen toch? Op www.koopeenkuub.nl is een filmpje te zien met een oproep van boswachter Paul en mij, daar kun je doneren en zien wat voor leuke tegenprestaties we hebben!” aldus boswachter Wendy.

Foto's 2
Crowdfunding voor behoud Zeeuwse wadden Oosterschelde - Foto: Natuurmonumenten
Foto: Natuurmonumenten
Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *