Roggenplaat gered door overheden en natuurmonumenten - Foto: Natuurmonumenten
Foto: Natuurmonumenten

Roggenplaat gered door overheden en natuurmonumenten

REGIO – Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu stelt 6,3 miljoen euro beschikbaar voor het behoud van de Zeeuwse Roggenplaat in de Oosterschelde. Dit staat in een brief die zij gisteravond heeft verstuurd aan de Tweede Kamer.

Samenwerking
Daarnaast stellen Provincie Zeeland, Natuurmonumenten, de zeven Oosterschelde-gemeenten, het ministerie van Economische Zaken en Het Zeeuwse Landschap samen ook 6 miljoen euro beschikbaar. Niet eerder hebben zoveel overheden en natuurorganisaties samengewerkt om een natuurherstelproject mogelijk te maken.

Roggenplaat
Om de 2.000 hectare grote Roggenplaat te redden is een bedrag van 12,3 miljoen euro nodig. Vandaag is bekend geworden dat het ministerie van Infrastructuur & Milieu hieraan 6,3 miljoen euro bijdraagt. Ook het ministerie van Economische Zaken stelt 1 miljoen euro beschikbaar.

Eerder zegde provincie Zeeland al 1 miljoen euro toe en ook de zeven gemeenten die aan de Oosterschelde liggen leveren een bijdrage. Daarnaast dragen natuurorganisaties Natuurmonumenten (€400.000) en Het Zeeuwse Landschap (€30.000) bij, een unieke samenwerking om de grootste zandplaat in de Oosterschelde te redden.

Natuurmonumenten
De bijdrage van Natuurmonumenten is uitzonderlijk. Algemeen directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten: “De Roggenplaat is niet in eigendom of beheer bij Natuurmonumenten, maar hier is natuur van wereldbelang in het geding. Daar komt Natuurmonumenten voor op”. De organisatie stelt €400.000 aan eigen ledengeld beschikbaar als bijdrage aan het natuurherstelproject.

Daarnaast hebben Natuurmonumenten en Nationaal Park Oosterschelde een crowdfundingsactie gevoerd. Natuurmonumenten is vooral verheugd met de betrokkenheid van lokale burger die daaruit bleek. Eerder kwamen er al meer dan 6.000 ‘zandtekeningen’ binnen. Aan de crowdfundingsactie, die ruim 13.500 euro heeft opgebracht, hebben in korte tijd meer dan 300 Zeeuwen bijgedragen.

Oosterschelde
Met dit project wordt ruim anderhalf miljoen kubieke meter zand op de Roggenplaat gelegd. Hierdoor wordt het leefgebied voor alle vogels in de Oosterschelde voor zeker 25 jaar veiliggesteld. Ook de zeehonden behouden de zandbanken die ze gebruiken om hun jongen te zogen en om uit te rusten.

Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten gaan het project de komende jaren gezamenlijk realiseren. De feitelijke werkzaamheden zullen in 2017 plaatsvinden en in 2018 wordt het project afgerond.

Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *